Aveyron

Parc des Grands Causses
Wandelen of fietsen in het stroomgebied van de Tarn

Fiets en wandelvakanties in zuid-frankrijk met La Ligne Verte
Home             Grands Causses     Wandelvakanties    en    Fietsvakanties in de Grands Causses
Our English homepage
Advies bij het kiezen van een van een tocht
Ver weg van drukte en haast, op 1100 km van Utrecht stroomt de rivier de Tarn. Vanuit het Parc National des Cevennes stroomt deze rivier door de departementen Lozère, Aveyron en Tarn in westelijke richting via Millau naar Albi.

Where is Aveyron?
aveyron-logo


In het stroomgebied van de Tarn in de Regio Occitanie ligt het Parc Naturel Regional des Grands Causses. Dit natuurpark onder de Auvergne, aan de zuidkant begrensd door het Parc du Haut Languedoc en aan de oostkant door het Parc National des Cevennes, ligt in het Massif Central, het oudste gebergte van West-Europa. Het Parc des Grands Causses heeft veel verschillende soorten landschappen: dorre kalksteenplateaus met vele grotten en onderaardse rivieren (de causses), bergen, canyons (gorges) en lieflijke valleien in een middelhoog bergachtig decor. Voor wandelaars en fietsers een paradijs van weidse vergezichten en ongerepte natuur. Een paradijs voor biologen en geologen.
Het park met een oppervlakte van 3156 km2 is groter dan de provincie Zuid-holland of de Provincie Antwerpen.
Millau, een gezellige kleine Zuid-Franse stad is het centrum van dit gebied. Gelegen bij het hoogste viaduct ter wereld van de verder tolvriJe A75 is deze stad van 22.000 inwoners het bruisend centrum van allerhande actieve vakanties. De meeste fiets- en wandeltochten van La Ligne Verte vinden hier in het zuiden van de Aveyron plaats. Het departement Aveyron, een gebied ongeveer zo groot als Friesland, Groningen, Drente en Overijssel heeft ongeveer 270.000 inwoners. In het park zelf wonen slechts 82.000 inwoners. Rust en ruimte zijn er vanzelfsprekend. Een streek die, met uitzondering van de Gorges du Tarn, nog niet door toeristen is ontdekt, ondanks een prachtig, uitzonderlijk gevarieerd en ongerept natuurlijk decor. Het levenstempo is hier nog aangepast aan de seizoenen en de zon. Je komt hier nooit of je komt hier een keer terug. De wandelingen op een hoogte van tussen de 300 en de 1000 meter gaan over glooiende heuvels en steppe-achtige hoogvlakten naar de dalen en gorges van de rivier de Tarn. In de Gorges (niet alleen van de Tarn, maar ook die van de Dourbie, de Jonte en de Trevezel) bieden de uitgeslepen dalen spectaculaire vergezichten.

Het zuiden van de Aveyron, dat zowat gelijk is aan het Parc des Grands Causses met als "hoofdstad" St.Affrique ligt tussen de vallei van de rivier de Tarn in het noorden en de Montagne Noir in het zuiden. In dit gebied vind je de canyons (Gorges, de bekende Gorges du Tarn), en een middelhoog gebergte met vele rivieren beken. Voor een sportieve vakantie moet je hier zijn. Het viaduc van Millau heeft het gebied wat bekender gemaakt bij het grote publiek, maar het is er zelfs in juli en augustus nog steeds aangenaam rustig. In St.Affrique en Millau zijn vele restaurants en voor het actieve toerisme is veel geinvesteerd.

 

map millau

Behalve de Gorges du Tarn, de Haute Vallée du Tarn en de Gorges des Raspes in de Vallée du Tarn vind je in het park ook de Pays de Roquefort, bekend van de befaamde schimmelkaas: Fromage des Rois, Roi des Fromages.
Enkele andere voorbeelden van de bezienswaardigheden in de Aveyron:
Conques en zijn Schat, Micropolis (insectenmuseum), de kelders van Roquefort, Montpellier le Vieux en de gieren in het Natuurpark van de Grands Causses; de steden van de Tempeliers en de Hospitaliers van de Larzac, de Abdij van Sylvanes, het Dal van de Lot, de Aubrac, de grote meren van Pareloup / Levezou, de kathedraal van Rodez. 10 van de 100 mooiste dorpjes van Frankrijk bevinden zich in de Aveyron. De handschoenen van Millau, het mes van Laguiole (spreek uit: lajol). En verder nog ..... het grootste megalietpark van Frankrijk (1000 dolmens en vele 5000 jaar oude menhirs). 60% van de Franse flora is in dit park aanwezig. (618 verschillende soorten en 1500 bloemende planten). 7000 km rivier en 3500 hectaren zoet water.
573 geklasseerde of op de monumentenlijst geplaatste plaatsen of monumenten. En het grootste landviaduct ter wereld (Viaduct van Millau), die de bijzonder mooie autoroute (A75) van Parijs met Montpellier verbindt.

Over ons Boek een tocht Contact

hourtous
Gorges du Tarn

Aveyron:

Oppervlakte: 8735 km , 5e departement van Frankrijk
Ruim een vijfde van Nederland met 31 inwoners per km.
Hoogte: van 144 tot 1463m.
Landbouwoppervlakte: 59% ; Bossen en wouden: 29%.

De hoofdstad is Rodez in het Noorden en bereikbaar via het vliegveld "Rodez-Aveyron" met Ryanair vanaf Brussel-Charleroi, Londen-Stansted, Dublin en Porto. Met Transavia kun je vliegen op Montpellier en daarna een busrit van 2 uur naar Millau in het Zuiden van het departement, ook de hoofdstad van het Natuurpark van de Grands Causses en de Gorges du Tarn.

https://www.tourisme-aveyron.com/fr

Occitanie

Gevarieerd fiets en wandelgebied in het stroomgebied van de Tarn:

Actieve vakanties in het Parc Régional Naturel des Grands Causses

Je bent in de midi (letterlijk: het zuiden), d.w.z. de streek ten zuiden van de Auvergne. Kenmerkend is het getsjirp van de cigales en dat je er verzekerd bent van zon en warmte.

Het gebied is nu een beschermd natuurgebied: een Parc Naturel Régional.
Hier vind je volop ruimte om te wandelen en te fietsen. De hoteliers van Aveyron en Tarn zullen je gastvrij onthalen. De prachtige, panoramische landschappen met hun eeuwenoude pittoreske dorpjes gebouwd van natuursteen.
Land van steen en water: ondergrondse rivieren, bruisende beken,bronnen, valleien en meren onder een blauwe lucht en een stralende zon. Dit land lijkt gemaakt voor outdoor activiteiten en onthaasting. Het stroomgebied van de Tarn met zijn vele zijrivieren en de spectaculaire Gorges (Canyons) is het decor van je wandeling.
Dichtbij Millau, in het centrum van het Parc des Grands Causses, is het hoogste viaduct (343m) ter wereld gebouwd. Deze overbrugt bij Millau het brede en diepe dal van de Tarn aan de ingang van de Gorges du Tarn en verbindt het Lévézou-plateau en de Causse du Larzac met elkaar voor de snelweg van Parijs via Clermont-Ferrand naar Montpellier.
Drie in geologisch opzicht totaal verschillende landschappen kunnen hier worden onderscheiden: de Tarn Vallei, de Pays de Roquefort en de Canyons in de Gorges du Tarn (en de Gorges van de zijrivieren van de Tarn).
Wandelvakanties in dit gebied in het zuiden van het departement Aveyron, in de sinds kort als "Occitanie" bekend staande grootste regio van Zuid-Frankrijk, zijn bijzonder vanwege de ononderbroken vergezichten, die dit middelhoog gebergte biedt. Zie op deze pagina enkele foto's dit gebied . Je wandelt over mooie paden en boerenwegen in een van deze drie gebieden. In een 8-daagse fietstocht (lichte tot middelzware dag-etappes) fiets je door 2 of 3 van de volgende gebieden:


De Vallée du Tarn
Tussen Albi and Millau: Vallée du Tarn, Gorges des Raspes du Tarn, Haute Vallée du Tarn.
In de vallei en het westelijk stroomgebied van de Tarn kun je kiezen uit verschillende wandel- en fietstochten.
Albi (UNESCO world heritage) is een gezellige en mooie oude stad aan de Tarn met een beroemde kathedraal en het Toulouse-Lautrec museum. De vriendelijk meanderende vallei, Vallée

de l'Amitiée genaamd, trekt veel plattelandsbewoners. Bergachtig, maar niet te hoog, rustig maar niet verlaten. Halverwege de 120 km die Albi en Millau scheiden kun je hier ook een kastelentocht of een merentocht fietsen. Vanaf Millau, het centrum van het Parc des Grands Causses, kun je stroomafwaarts via de ruige Gorges des Raspes du Tarn naar de Vallée

de l'Amitiée of naar de Pays de Roquefort fietsen. Beneden in de vallei, op een hoogte van ongeveer 250m wandel je omgeven door de hellingen van twee plateaus van 700 tot 900m hoogte, die je het gevoel geven in een zeer bergachtige omgeving te zijn. Middeleeuwse kastelen in Brousse-le-Chateau, Coupiac, St.Izaire en pittoreske dorpjes als Ambialet, St.Rome de Tarn en Castelnau Pégayrols
zorgen voor een prima combinatie van natuurlijke en historische schoonheid. Millau, een zeer gezellig vakantie stadje , met veel mogelijkheden voor de actieve en sportieve vakantieganger is de poort naar de Canyons van de Gorges du Tarn en het Middellandse zee gebied (1,5 uur rijden). Een bezienswaardigheid is's werelds hoogste viadukt (343m).

vallei van de Tarn

Stroomafwaarts wordt de Tarn glooiender. Dankzij de uitbundige bloemenpracht in de vroege zomer,de prachtige herfstkleuren van de eiken- en tamme kastanjebossen in het najaar en de veelheid en verscheidenheid aan vogels die je hier aantreft is dit gebied een echte aanrader voor de vogel- en natuurliefhebber. De Vallée du Tarn en het gebied van de Raspes, waarvan je hier een opname van in de maand mei ziet kent een overvloed aan bloemenpracht, wilde orchideeën in alle kleuren.
La Ligne Verte heeft hier een contactpersoon in de gemeente Broquiès, boven de stuwdam van La Jourdanie.


Een pagina met foto's van de Vallée du Tarn tussen Albi en Millau .

Kies hier een wandeling in de Tarn vallei .
Ga hier naar een fietsvakantie langs de Tarn.

Pays de Roquefort
Aan de zuidzijde van de Tarn beginnen de kalksteenplateaus van Zuid-Aveyron. Men spreekt van Causses. Hier vind je de Avants Causses rond St.Affrique, een gezellig mediterran stadje . Ook de Causse du Larzac kun je rekenen tot de Pays de Roquefort, een gebied rondom Roquefort waar de beroemde schapenkaas wordt gerijpt. Hier veel grotten en kloven (Avens), bronnen en onderaardse rivieren. Een geologisch zeer interessant gebied. De bekendste grotten vind je in Roquefort, beroemd om zijn schimmelkaas die er ligt te rijpen.
Hier ook de bloemenpracht van kalsteen plateaus met velden vol orchideeën in mei en juni. Je treft op de Causse du Larzac vele gerestaureerde Middeleeuwse Tempeliersvestingen van waaruit in de 10e en 13e eeuw de kruistochten begonnen.

St.Jean d'Alcas
St.Jean d'Alcas

Ook de Rougiers, de rode vallei van Camarès en de Cisterciënzer Abdij van Sylvanès en St.Affrique horen tot dit landschap, waar voornamelijk van schapenteelt wordt geleefd. De Zuid-Aveyron fietstocht begint in dit gezellige stadje waar op de zaterdagmarkt niemand haast heeft. De streek straalt rust uit, de natuur is bijna onbedorven; herders en kuddes schapen zullen je ophouden, maar alleen als je haast heeft.

Een pagina met foto's van de Pays de Roquefort .

Kies hier een wandeling in de Pays de Roquefort.

Office de Tourisme Pays de Roquefort


Gorges en Causses (Franse canyons: Gorges du Tarn)
Ten oosten van Millau, stroomopwaarts naar de Cevennen en de bronnen van de Tarn met zijn vele zijrivieren ontstonden vanuit een tropische binnenzee miljoenen jaren geleden de spectaculaire canyons en gorges: de Gorges de la Dourbie,  Gorges de la Jonte, Gorges du Trevezel en de beroemdste, de Gorges du Tarn. Hier het meest spectaculaire fietsgebied in het Parc des Grands Causses. Steile afgronden (en tochkun je hier een lichte fietstocht maken), onderaardse rivieren, curieuze rotsformaties en een bloemenpracht bovenop de kalsteenplateaus in mei en juni. Een bezoek aan de Grotte Rose van Dargilan, de bizarre rotsformaties van Le Chaos de Montpellier le Vieux. Sommige fietstochten beginnen in Millau of in het vlakbij gelegen Château de Creissels.

Causse Mejean
Gorges de la Jonte

Een pagina met foto's van de Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte,  vanaf de Corniche du Causse Noir.

Kies hier een wandeling in de Gorges en Causses

Of hier een fietsvakantie door de vallei van de Tarn.Behalve in het natuurpark van de Grands Causses kun je met La Ligne Verte ook fietsen of wandelen in vier andere streken in het zuiden van Frankrijk:


causses
Een Causse-landschap


Gorges des Raspes du Tarn

Het dorpje Nant in Zuid Aveyron

Paysages d'Aveyron

Cathedrale de Rodez
De Gorges du Tarn

rodez
Rodez: Musée Soulages en kathedraal "Notre Dame de Rodez".


Home            Grands Causses - Wandelen             Fietsen