Wandelvakantie in het land van de Katharen
Fiets en wandelvakanties in zuid-frankrijk met La Ligne Verte


Home           Wandelen             Katharen wandelroute - W79


link to our English website
Katharen en Kastelen in de Pyrénées

De Katharen wandeling Van de Middellandse zee naar Foix over de zeer goed bewegwijzerde Sentier Cathare bestaat uit 2 delen. Op deze pagina alle mogelijkheden van het tweede gedeelte vanaf Quillan.

W79 : Quillan - Montségur - Foix      of:    Carcassonne - Quillan - Montségur - Foix - Carcassonne

Montsegur
Chateau de Montségur

Pyrénées - Chemin des Cathares , wandelreis langs hotels en chambres d’Hôtes.
Montsegur
Montségur

W79 : 5 tot 9 dagen wandelen langs enkele Katharen-kastelen van Carcassonne/Quillan naar Montségur of Foix.


De kastelen van de Katharen bevinden zich in het zuiden van Frankrijk,
Rond het jaar 1000 was er in Europa een religieuze stroming die in een aantal essentiële zaken afweek van de heersende dogma's en overtuigingen van de rooms-katholieke kerk.
Vanaf het begin van de 11de eeuw werd in alle Europese landen melding gemaakt van deze ketters en werden dan ook van meet af aan door de kerk fel bestreden.
Men gebruikt het woord " Kathaar " voor de aanduiding van 2 categoriën van personen, de aanhangers van de gelovigen of om de priesters.De Katharen noemden zichzelf christenen.

De kastelen uit die tijd liggen vaak grotendeels in puin en vormen een herinnering aan een dramatisch verleden.
Tijdens de kruistochten hebben in dit gebied dan ook ongelooflijke massaslachtingen onder de Katharen plaatsgevonden.

Carcassonne
Deze stad, heeft een belangrijke rol gespeeld ten tijde van de Katharen, en ligt op een belangrijke strategische heuvel.
Wanneer men de machtige muren plots ziet opduiken, ziet men een indrukwekkend beeld van deze stad.
De stad werd gesticht rond de 6 de eeuw v. Chr. en is nu een uitstekend geconserveerde middeleeuwse vesting van Europa. De stad viel in 1209 in handen van Simon de Montfort, aanvoerder van de kruisvaarders.
De oude stad is autovrij en bestaat uit verschillende straten, het Chateau Comtal, een kerk, stadspoorten en een groot aantal torens.
Dubbele buitenmuren, met daartussen een brede gang, omsluiten het geheel. De buitenmuur heeft 14 en de binnenmuur 24 torens.
Er zijn winkeltjes, vele terrasjes, restaurants en een paar hotels. 's Avonds is de Cité prachtig verlicht.

kaart katharen wandelvakantie in Frankrijk


Quillan
Het kasteel van Quillan ligt op de oevers van de Aude en stamt uit de 12 de eeuw.
Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en het stadje Quillan.
Er is weinig van over.

Puivert
Beneden het kasteel bevond zich een meer dat in 1279 in de aarde verdween. Er is inmiddels een Nieuw kunstmatig meer aangelegd. De huidige ruines dateren uit ongeveer de 13de en 14de eeuw.
Van het toenmalige kasteel staat niet veel meer overeind.
In 1210 door Simon de Montfort ( Leider van de Kruistochten ) ingenomen. In het kasteel kan men een audiovisuele presentatie zien en de donjon kan worden bezichtigd.

Puivert
Puivert

Montségur
Op bevel van de Inquisitie stierven hier aan de voet van de berg in 1244 op de brandstapel zo'n 200 Katharen.
Het kasteel ligt op 1200 m. en is een ruine. Alleen de buitenmuren staan er nog en de restanten van de verdedigingstoren.
Na 1 jaar beleg bezweek Montségur in 1244 onder een regen van stenen uit katapulten en andere slingerwerktuigen.
Het is bijna niet voor te stellen hoe deze vesting, die bijna onneembaar leek toch bezweek.

Wanneer men de tocht naar boven is begonnen, komt men voorbij het gedenkteken voor "de martelaren van de zuivere christelijke liefde ", een in steen gebeiteld eerbetoon aan gelovigen wier zoektocht naar een zuivere vorm van het christendom bijna 800 jaar geleden op de brandstapel eindigde.
Na dit gedenkteken gaat het pad behoorlijk stijl omhoog, door los grint en ongelijke treden en rotsen. De klim duurt ongeveer een half uur en vereist goede wandelschoenen. Na een kwart van de klim staat het loket waar men een kaartje kan kopen.
De lastige tocht naar boven loont zeker de moeite, als men dwars door het kasteel loopt en dan van het schitterende uitzicht kan genieten.

Roquefixade
Dit kasteel is schitterend gelegen boven het dorp, zo'n 12 km. ten westen van Lavelanet.
Het dorp zelf straalt rust uit, heeft een wasplaats en een schitterend uitzicht over de omliggende bergen en dalen.
In 1632 gaf Lodwijk XIII opdracht het kasteel te vernietigen wat op een pijnlijk nauwkeurige manier is uitgevoerd.
Momenteel ligt het er erg vervallen bij.
De plaats van de slottoren kan op de top nog worden aangegeven en een enkel spoor rest er nog van de ploertendoder nabij de ingangspoort.

Foix
Tijdens de kruistochten is dit kasteel uit de 10de eeuw nooit echt aangevallen omdat het door de koning van Aragon werd beschermd. De drie donjons zijn er nog, maar de lagere delen zijn verdwenen. Dit kasteel diende een tijd lang als gevangenis en was alleen te voet of via ladders te beklimmen. De huidige weg naar boven is door de gevangenen aangelegd. In het kasteel is het departementaal museum gevestigd. Boven in de toren heeft men een weids uitzicht over de stad. In de oude stad aan de voet van het kasteel staan nog oude vakwerkhuizen met gebeeldhouwde balken. Leuke stad met terrasjes en winkeltjes.

PROGRAMMA W79

Van Quillan naar Puivert.
Als je vandaag liever een korte wandeling maakt kun je een transfer krijgen naarNébias. Nebias is een klein Pyreneën dorpje. De Sentier Cathare loopt tot aan het kasteel van Puivert. In oude dagen was het kasteel meer een ontmoetingsplaats voor troubadours dan een militaire vesting. In de omgeving veel geurige struikgewassen, jeneverbesstruik, buxus en eiken. Het kasteel duikt uit het niets van de heuvels plotseling op. U bereikt het kasteel via een bergkam. Je kunt de kasteeltorens, de kerkers en de befaamde troubadourshal bezoeken. The feodale kasteel werd in de XII eeuw druk bezocht door muzikanten uit geheel Europa. In Puivert is een klein museum (Quercorb) met een mooie presentatie van het leven aan het einde van de vorige eeuw en met een model van het kasteel van Puivert zoals dat er in de XIV eeuw heb uitgezien.

Nacht en diner in een chambre d’Hôtes in Camurac.
Vanaf Nebias: 2 uur wandelen, +115m en -110m hoogteverschil, 8 km
Vanaf Quillan: 6 uur wandelen, + 345m en -110m hoogteverschil; 21 km

Van Puivert naar Montplaisir (Bij Belvis)
The tocht van vandaag gaat grotendeels door de wouden van Lescale en weg naar het plateau van de Pays de Sault. Dit is een uitgestrekt open plateau op een hoogte van tussen de 950 en de 1300m. Het plateau is de toegangspoort naar de hoge bergtoppen. Reeën en herten voelen zich thuis in dit dichte woud. Al zul je ze misschien niet zien, horen zeker wel. Het woud is ook het thuis van vossen, eekhoorns en steenmarters en nog geen 30 jaar gelden ook van lynxen, wolven en beren.
De vegetatie zal je verbazen: afwisselend eiken, dennebomen, berken en essen. Aan de randen van het woud zult buxus, heide en jeneverbesstruiken zien.

Nacht en diner in een chambre d’Hôtes in Camurac.
4:30 uur wandelen, +583m altitude, -25m, 17 km

Van Montplaisir (Bij Belvis) naar Camurac
De wandeling van vandaag gaat na een korte klim door het bos van Plaine-Comus, waarin hier en daar een open veld met grote gele gentianen verscholen ligt. Dan begint het pad te stijgen en volg je de hoge, brede rug van het Plateau de Languerail.
Vandaag ondergaat het landschap een wonderbaarlijke verandering. Je eindigt de dag op de grens van de Aude en de Ariègeover een pad dat nog begin 1900 de enige verbindingsweg was net de bewoonde wereld. Dit pas was de verbinding tussen de ‘Pays de Sault’ en de ‘Pays d’Olmes’. De weg van het plateau de Sault naar Montségur ging via het pittoresque Comus en de Gorges de la Frau en Comus. Voor ongeveer 1000m is de weg die je hier morgen zult wandelen ingesneden tussen de kalkrotsen die hier steil omhoog rijzen. De name zelf (frau) betekent vrees. Je wandelt vandaag bovenlangs deze gorgesen heeft Bij de Pas de l'Ours op 1350m hoogte een adembenemend uitzicht op het kasteel van Montségur. Aan de horizon liggen de kale toppen van de Pyrénées. Uiteindelijk daal je via de grasvlakte van Pla du Boum af en wandel je naar Camurac en als je energie genoeg heeft naar het dorpje Montaillou, dat door de schrijver Emile Le Roy-Ladurie vereeuwigd is. Hij verwerkte de inquisitieverhoren die hier in het begin van de 14e eeuw door bisschop Fournier werden afgenomen in zijn spraakmakende boek. Veel is er van het kasteel niet meer over, maar wie het boek gelezen heeft, kan zich de dramatiek van dit middeleeuwse dorp levendig voorstellen. Na een kijkJe bij de restanten van het kasteel van Montaillou bereikt je het dorpje Camurac.

Wandelduur: 18 km, 6 uur

Nacht en diner in een chambre d’Hôtes in Camurac .
7:00 uur wandelen, +583m en -24m hoogteverschil, 21 km.

Van Camurac naar Montségur je verlaat de Haut Pays de Sault via een goed pad dat je door de diepe Gorges de la Frau voert. Je loopt tussen honderden meters hoge rotswanden, die nauwelijks zonlicht tot de bodem doorlaten. De uitbundige vegetatie in de kloof staat in schril contrast met de kale rotswanden boven u. Vanaf het gehucht Pelail klim je door een stil valleitje naar de bergkam van de Sarrat du Liam, waar je plotseling uitzicht hebt op het imposante rotsblok van de 1200 meter hoge Pog de Montségur. Het kasteel dat als een kroon op deze schijnbaar onneembare rots ligt, kreeg de naam ‘Veilige Berg’. Een korte steile klim brengt je tenslotte bij de ruIles van het kasteel, de figuurlijke bekroning van je tocht door het land van de Katharen, en letterlijk de bekroning van een 300 m hoge rotspunt. Het was een van de laatste bolwerken van de Katharen en viel uiteindelijk in maart 1244, na een 9 maanden lange belegering. 225 Katharen stierven na de val op de brandstapel. Het uitzicht vanaf de kantelen van het kasteel is alleen al de moeite van de klim waard. Na de wandeling heb je de tijd om in het dorpje het museum over de Katharen en het kasteel te bezoeken of in de boekwinkels rond te snuffelen. (17 km, 800m stijgen en 950m dalen, wandelduur 7 uur)

Het kasteel van Montségur ligt bovenop een rotsige bergtop. Het werd gebouwd tussen 1204 en 1211 op verzoek van de lokale Katharen. In de eerste helft van de XIII eeuw was Montségur de religieuze hoofdstad van de Katharen. De plek heeft een buitengewone uitstraling.

Nacht en diner in een chambre d’Hôtes in Montségur.
5uur30 wandelen, +660m en -772m hoogteverschil, 14,5km.

Montségur, het bastion van het Katharen verzet vraagt zeker om een extra ontdekkingsdag. Als je dat wenst kunnen wij een extra dag inlassen; je kunt ook (met een extra transfer de grot van Niaux bezoeken. Het dorp is nogal bijzonder gebouwd in gebogen lijnen boven elkaar.Er is een museum en er zijn wat kunstwinkeltjes. Vanaf het museum loopt een pad naar de voet van de pog (piek). In 30 minuten ben je op de top met zijn adembenemend panorama. Het uitzicht reikt to de Massif de Tabe, de Pic de Soularac en verder naar het oosten de berg van de Frau. Je kunt een rondwandeling maken over de bergkam van Taulat waar nog steeds het vee graast.


Van Montségur naar Roquefixade
De ‘Sentier Cathare’ gaat verder door het hart van de ‘Pays d’Olmes’ waar in vroeger tijden veel kleren werden gewoven.
Nog steeds in het departement van de Ariège, doorkruis je een groen golvend landschap door vallei en tussen bergkammen op weg naar het kasteel van Roquefixade.O passeert het dorp Montferrier en het gehucht Coulzonne waar de mensen je graag een inkijkje geven in het leven hier.

Nacht en diner in een chambre d’Hôtes in Roquefixade.
4uur30 wandelen; +400m en -760m hoogteverschil, 17km.

Van Roquefixade naar Foix
Het laatste stuk van de Katharen route begint met een kasteel bezoek aan het begin en aan het eind van de wandeldag. De route zelf volgt een bergkam naar Foix, een stad die 's zomers het centrum is van een uitgebreid muziek festival. Op vrijdag morgen is er een gezellige markt.

Nacht en diner in hotel in Foix.
5 uur wandelen +350m en -720m hoogteverschil, 18.5 km.

Laatste dag, vertrek na ontbijt. Einde arrangement.

In Foix kun je een transfer krijgen naar Toulouse, Carcassonne of Quillan.Over ons Een arrangement boeken Contact


Contact (mail)
Tel: Wij bellen je terug als je je tel. nummer mailt.


Onze Wandeltrektochten in het Parc des Grands Causses


Vallée du Tarn Pays de Roquefort Gorges du Tarn

Home            Wandelen - Katharen wandelroute - W79