Wandel- en Fietsvakanties in het land van de Katharen

La Ligne Verte


Home       Wandelvakanties       Fietsvakanties        Katharen en Kastelen


Katharen en Kastelen in de Pyreneen


Pyrénées - Chemin des Cathares , wandelreis langs hotels en chambres d'Hôtes.

Queribus Katharen kasteel
Queribus

OCCITANIE


De Katharen wandeling over het zeer goed bewegwijzerde Sentier Cathare bestaat uit 2 delen.

1. van Port-la-Nouvelle, Durban Corbières of Tuchan via Queribus, Peyrepertuse en Bugarach naar Quillan.

2. van Quillan of Puivert via Montségur naar Foix.

Je kunt je programma geheel zelf samenstellen uit de etappeplaatsen van onze programma's of kiezen uit twee programma's.

Je kunt kiezen uit tochten van 9 tot 14 dagen met start in Carcassonne, Narbonne of aan de Middellandse Zee en eind in Montségur, Roquefixade of Foix.

Montsegur

In Foix kunt u een transfer krijgen naar Toulouse, Carcassonne of Quillan.

Fietstrektocht langs de Katharen-kastelen, de Canal du Midi en de Middellandse Zee (F57 ). Deze trektocht van 8 tot 12 dagen begint en eindigt in Carcassonne. Via de Canal du Midi fietst u naar de Narbonne en de Middellandse Zee. Langs de beroemde kastelen van Queribus, Peyrepertuse en Montségur gaat u terug naar Carcassonne.

Wandelvakantie langs spectaculaire Katharen-kastelen

Wandelen in Frankrijk Wandelen van Carcassonne of Quillan naar Montsegur Wandelen in het land van de Katharen kastelen: Queribus, Peyrepertuse, Montsegur (W78)
Wandelen: Voor alle details van de W78.

Wandelen: Voor alle details van de W79.

Wandelen: Voor alle details van de W80.
Fietsen: Voor alle details van de F57.

Alle plaatsen op de route van de Middellandse zee tot Foix

De kastelen van de Katharen bevinden zich in het zuiden van Frankrijk,
Rond het jaar 1000 was er in Europa een religieuze stroming die in een aantal essentiële zaken afweek van de heersende dogma's en overtuigingen van de rooms-katholieke kerk.
Vanaf het begin van de 11de eeuw werd in alle Europese landen melding gemaakt van deze ketters en werden dan ook van meet af aan door de kerk fel bestreden.
Men gebruikt het woord " Kathaar " voor de aanduiding van 2 categoriën van personen, de aanhangers van de gelovigen of de priesters. De Katharen noemden zichzelf christenen.

De kastelen uit die tijd liggen vaak grotendeels in puin en vormen een herinnering aan een dramatisch verleden.
Tijdens de kruistochten hebben in dit gebied dan ook ongelooflijke massaslachtingen onder de Katharen plaatsgevonden.

Carcassonne
Deze stad, heeft een belangrijke rol gespeeld ten tijde van de Katharen, en ligt op een belangrijke strategische heuvel.
Wanneer men de machtige muren plots ziet opduiken, ziet men een indrukwekkend beeld van deze stad.
De stad werd gesticht rond de 6 de eeuw v. Chr. en is nu een uitstekend geconserveerde middeleeuwse vesting van Europa. De stad viel in 1209 in handen van Simon de Montfort, aanvoerder van de kruisvaarders.
De oude stad is autovrij en bestaat uit verschillende straten, het Chateau Comtal, een kerk, stadspoorten en een groot aantal torens.
Dubbele buitenmuren, met daartussen een brede gang, omsluiten het geheel. De buitenmuur heeft 14 en de binnenmuur 24 torens.
Er zijn winkeltjes, vele terrasjes, restaurants en een paar hotels. 's Avonds is de Cité prachtig verlicht.
Deze wereldberoemde stad is een grote toeristische trekpleister. In juli en augustus dus erg druk.

NARBONNE
Een mooie gezellige stad aan het canal du Midi, mooie kathedraal, oude steegjes. Narbonne, ooit een Keltiberische nederzetting, werd in 118 v.C. als Narbo Martius in een Romeinse kolonie omgezet en werd later hoofdstad van de tussen 125 en 118 v.C. ingerichte provincie Gallia Narbonensis. Omstreeks 400 werd de stad bisschopszetel. Van 462 tot 720 resideerden er Visigotische koningen. Van 720 tot 759 was Narbonne in handen van de Moren. Pippijn de Korte veroverde de stad op hen.
In 1320 maakte een plotselinge wijziging van de loop van de Aude een einde aan de havenfunctie. De stad herleefde pas in de 20ste eeuw dankzij de wijnhandel.
Marktplaats
De stad is een belangrijke marktplaats, wijn en heeft keramische, chemische en voedingsmiddelenindustrie; in de nabijheid is een verrijkingsinstallatie voor uranium.
Aartsbisschoppelijk paleis
Is thans museum voor schilder- en beeldhouwkunst en archeologie. Het is een versterkt kasteel met drie torens uit de 13de-14de eeuw. Het stadhuis werd in de 19de eeuw toegevoegd.
De gotische kathedraal St. Just
Met de bouw van de St. Just Kathedraal werd begonnen in het jaar 1272. Zij kwam in de plaats van 3 kerken die ongeveer op dezelfde plaats stonden: een Latijnse Basiliek, een Constantijnse Basiliek en een Karolingische Kathedraal.
De Kathedraal werd gewijd aan de martelaren, de H. Justinus en de H. Pasteur. Zij werd in 1587 geconsacreerd door de Aartsbisschop van Narbonne, Kardinaal Francois de Joyeuse.
Het is een van de meest opmerkelijke spitsboog monumenten, =Gotische architectuur, uit de 12de -15de eeuw. De Kathedraal heeft de vorm van een Latijns kruis.


Port-la-Nouvelle
Niet echt bijzonder, alleen als de catherenroute aan zee wilt beginnen met een zeer lange eerste wandeling van 27 km.

Durban-Corbières.
Geen bijzondere plek voor een extra nacht. Mooi begin van de Katharen route.

Tuchan
Mooi bungalow park, goed begin van de Katharen wandeltocht.
Tuchan ligt in een vlakte en wordt aan de westzijde begrensd door de Mont Tauch die met zijn 900 meters het stadje domineert. Vroeger tot in de prehistorie toe is hier van alles geproduceerd van graan tot schapen en geiten nu ie er alleen nog maar de wijncultuur met een verscheidenheid aan soorten zoals syrah, carignan, grenache, muscat. De stad leeft van de opbrengst van de Fitou wijn.

Duilhac-sous-Peyrepertuse

queribus
Château de Queribus


Het dorp ligt valk onder een van de mooiste Katharen kastelen: Chateau de Peyrepertuse :
In het bergrelief van de Hautes Corbières, steekt Peyrepertuse op zo'n 800 m hoogtd uit boven de garrigues (gebied van struikgewas). Van de kasteelwallen kijkt u uit op het nabijgelegen Katharen kasteel van Quéribus, dat 5 km verder ligt.

Camps-sur-l'Agly
U verblijft in een Gîte met een grandioos uitzicht op de Canigou en de Gorges du Galamus. Zeer bizonder voor extra rustdag.

Bugarach
In het land van de Corbières en de Roussillon, komt iedere keer als het iets irrationeels of paranormaals betreft de Bugarach weer ter sprake.
De etymologie van die naam benadert het woord ‘Boulgre’ (Noot v. vertaler: Bulgaren-Bogomillen, een gebied dat soortgelijk is aan die van de Katharen ) en doet een link vermoeden met de kruistocht tegen de Katharen. En dan zijn er die geruchten over mysterieuze gebeurtenissen die zich afspeelden rondom de hellingen van de Pech de Thauze (noot v. vertaler: oude naam van de Bugarach die vooral voor de hoogste top geldt)

De regio waarin de Bugarach ligt komt voor in vele lokale gebeurtenissen die brede bekendheid zouden krijgen.

Limoux
Limoux heeft een grote markt. Deel van de oude provincie Languedoc, thans van de regio Occitanie. De stad ligt aan de rivier de Aude ongeveer 30 km ten zuiden van Carcassonne .


Quillan
Het kasteel van Quillan ligt op de oevers van de Aude en stamt uit de 12 de eeuw.
Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en het stadje Quillan.
Er is weinig van over.

Puivert
Beneden het kasteel bevond zich een meer dat in 1279 in de aarde verdween. Er is inmiddels een nieuw kunstmatig meer aangelegd. De huidige ruines dateren uit ongeveer de 13de en 14de eeuw.
Van het toenmalige kasteel staat niet veel meer overeind.
In 1210 door Simon de Montfort ( Leider van de Kruistochten ) ingenomen. In het kasteel kan men een audiovisuele presentatie zien en de donjon kan worden bezichtigd.

Montségur
Op bevel van de Inquisitie stierven hier aan de voet van de berg in 1244 op de brandstapel zo'n 200 Katharen.
Het kasteel ligt op 1200 m. en is een ruine. Alleen de buitenmuren staan er nog en de restanten van de verdedigingstoren.
Na 1 jaar beleg bezweek Montségur in 1244 onder een regen van stenen uit katapulten en andere slingerwerktuigen.
Het is bijna niet voor te stellen hoe deze vesting, die bijna onneembaar leek toch bezweek.

Wanneer men de tocht naar boven is begonnen, komt men voorbij het gedenkteken voor "de martelaren van de zuivere christelijke liefde ", een in steen gebeiteld eerbetoon aan gelovigen wier zoektocht naar een zuivere vorm van het christendom bijna 800 jaar geleden op de brandstapel eindigde.
Na dit gedenkteken gaat het pad behoorlijk stijl omhoog, door los grint en ongelijke treden en rotsen. De klim duurt ongeveer een half uur en vereist goede wandelschoenen. Na een kwart van de klim staat het loket waar men een kaartje kan kopen.
De lastige tocht naar boven loont zeker de moeite, als men dwars door het kasteel loopt en dan van het schitterende uitzicht kan genieten.

Roquefixade
Dit kasteel is schitterend gelegen boven het dorp, zo'n 12 km. ten westen van Lavelanet.
Het dorp zelf straalt rust uit, heeft een wasplaats en een schitterend uitzicht over de omliggende bergen en dalen.
In 1632 gaf Lodwijk XIII opdracht het kasteel te vernietigen wat op een pijnlijk nauwkeurige manier is uitgevoerd.
Momenteel ligt het er erg vervallen bij.
De plaats van de slottoren kan op de top nog worden aangegeven en een enkel spoor rest er nog van de ploertendoder nabij de ingangspoort.

Foix
Tijdens de kruistochten is dit kasteel uit de 10de eeuw nooit echt aangevallen omdat het door de koning van Aragon werd beschermd. De drie donjons zijn er nog, maar de lagere delen zijn verdwenen. Dit kasteel diende een tijd lang als gevangenis en was alleen te voet of via ladders te beklimmen. De huidige weg naar boven is door de gevangenen aangelegd. In het kasteel is het departementaal museum gevestigd. Boven in de toren heeft men een weids uitzicht over de stad. In de oude stad aan de voet van het kasteel staan nog oude vakwerkhuizen met gebeeldhouwde balken. Leuke stad met terrasjes en winkeltjes.

Over ons Een arrangement boeken Contact
Als u op de hoogte gehouden wilt worden van onze fiets- en wandelvakanties vul dan uw gegevens in in ons contact-formulier .

Adres van La Ligne Verte:
Dufaystraat 5-II
1075 GR Amsterdam Nederland

ContactHome       Katharen en kastelen